Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kézszobor készítés

Készítsünk élethű lenyomatot gyermekünk, unokánk kezéről-lábáról, vagy lányunk-fiunk kézfogójáról, nagyszüleink dolgos kezeiről!
Ezeket a vissza nem térő pillanatokat érdemes szoborként is megörökíteni!

Az extra gyorsan megkötő, rendkívüli részletgazdagságot visszaadó szoborkészítő por alkalmas gyerek vagy felnőtt kéz, láb, vagy baba, kutya, cica tappancs illetve összekulcsolódó kéz vagy kéz-láb szoborcsoport lenyomat egyszer használható öntőformájának elkészítéséhez.

Hozzávalók:

Válasszunk egy megfelelő méretű műanyag edényt (tejfölös, fagyis, öblítős, üdítős, stb.) ami nem túl nagy, de elfér benne a tervezett szobor, kompozíció.
Mindent készítsünk elő a formavételhez, mert a massza bekeverése és a formavétel között max. 45 másodperc áll rendelkezésre!

 

Ha nincs szükség a teljes mennyiségre, akkor mérjük ki konyhamérlegen a por és víz mennyiségét. 100 g porhoz 2,7-3 dl víz.
A biztonság kedvéért készítsünk oda még egy kis plusz vizet, hogyha nagyon sűrűnek érezzük a bekevert masszát, gyorsan hozzáönthessünk még egy keveset.
Hideg (vagy a komfortérzet miatt maximum kissé langyos) vizet használjunk, mert a meleg víz gyorsítja az amúgy is extragyors kötési időt!

A megfelelő edénybe öntsünk 8-9 dl vizet, majd szórjuk bele a 300 g szoborkészítő port és már szórás közben is keverve (elektromos habverővel, kanállal, kézzel) gyorsan dolgozzuk homogén állapotúra (rózsaszínre vált). Ne essünk kétségbe, ha néhol kicsit foltos, pár sűrűbb masszacsomó is van benne, mert nagyon gyorsan köt!

 

Azonnal nyomjuk a masszába a kezet-lábat (baba, kutya, cica tappancsot) és mozgassuk, hogy a massza tökéletesen körbevegye (ne maradjon levegőbuborék mellette), majd a megfelelő kéztartásban tartsuk mozdulatlanul 1-2 percig, míg a massza megköt.

 

Amikor felülről megnyomkodva a massza rugalmas, nyomásnak ellenálló, óvatosan húzzuk ki a kezet-lábat a masszából.

 

Belekukucskálva látszanak az ujjak, redők. Lehetőség szerint azonnal, de maximum 1-2 napon belül öntsük ki kerámiaporral, gipsszel, betonnal a formát.

Fontos!
Az idő előrehaladtával a forma veszít rugalmasságából, nedvességtartalmából és száradás közben zsugorodik is. Mindezek miatt nehezebben lehet lebontani a kiöntött formáról sérülésmentesen a negatív formát. Könnyebben letörhetnek az ujjak, körömrészek, illetve az ujjak közötti résekből is nehezebb kipiszkálni a negatív forma darabjait.

 

Vízzel öntsük tele az elkészített negatív formát, és ezt a kimért vízmennyiséget öntsük keverőedénybe, majd szórjunk bele annyi kerámiaport (lehet gipsz is, csak az gyengébb, törékenyebb), amennyit elnyel.

 

Keverjük csomómentesre a masszát és öntsük egy részét a formába. Forgassuk meg, hogy minden kis részletbe belefolyjon, ne maradjon levegőbuborék az ujjak hegyénél, ha a kéztartásnál azok felfelé álltak.

 

Ezután öntsük addig a formát, ameddig szeretnénk, hogy a szobor talpa legyen. (Ha a negatív formát teljesen elfedjük kerámia masszával, akkor széles talpazaton fog állni a kéz.)

 

Az alapanyagtól függően (kerámiapor, gipsz, beton) 1-24 óra kötési idő után vegyük ki a műanyag-edényből a kiöntött formát.

 

A szobor talpától kiindulva törjük, bontsuk le a kéz-láb szoborról a negatív formát. A vastagabb részeknél szükség esetén kívülről befelé haladva késsel, sniccerrel bevághatjuk a formát, hogy a szobrot sérülésmentesen tudjuk kibontani.

 

Az ujjak közötti résekből, óvatosan piszkáljuk ki a forma maradványait, és ha kell, a kisebb hibákat csiszolással javítsuk ki. A kiöntött szobor száradás után festhető, antikolható, tetszés szerint díszíthető.


Íme pár szobor, szoborcsoport, ami kéz szobor készítő porral készült:

További ötletek>>>

Látogassa meg a Artexport.hu webüzletet a ShopManian