Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Patchwork ülőpárna készítés rátét mintával

Kényelmes ülőpárnát varrni nem is olyan bonyolult, ezért bárki elkészítheti a gyerekszobába vagy az olvasósarokba. Természetesen az anyagok kiválasztása és a rákerülő minta határozza meg a végeredmény stílusát.

Az itt bemutatott ülőpárnát mi gyerekszobába szánjuk.

Hozzávalók:


Összeillő színű vagy mintájú patchwork anyagból szabjunk ki több egyforma méretű téglalapot vagy négyzetet, ebből lesz az "oldala". A mi ülőpárnánk 8 db kb. 30x60 cm-es téglalapból készült.


A 60 cm-es oldaluknál varrjuk egymáshoz a téglalapokat. A végén varrjuk össze az elsőt és utolsót is, de hagyjunk a közepénél egy nagyobb részt varrás nélkül, hogy ki tudjuk majd fordítani és meg tudjuk majd tömni.
Szabjunk ki két kört is, ami az ülőpárna teteje és alja lesz. A miénk 30-40 cm átmérőjű.


A tetejének szánt körre rögzítsük fel a kitalált mintát. Mi egy kedves róka komát szabtunk ki a szabásminta  alapján (lehet nagyítani is).
A szabásminta minden részletét rajzoljuk fel a vliesofix sima felére és nagy vonalakban vágjuk ki. A vliesofix alakzatokat rücskös felével fordítsuk a megfelelő színű anyagok hátoldalára és 2-3-as fokozaton 5 másodpercig gőz nélkül vasaljuk össze őket. Ezután az előrajzolt vonalak mentén szabjuk ki a részleteket és távolítsuk el a hordozópapírt.

A kivágott mintákat ragasztós felével helyezzük el a végleges felületen (ebben az esetben fontos a sorrend!) és gőzölős vasalóval (vizes ruhával) lépésről-lépésre haladva (nem csúsztatva) 10 másodpercig könnyed nyomással rögzítsük.

A róka esetében a sorrend a következő:

  • Helyezzük el a róka minden részletét a kivágott körre, hogy pont középre kerüljön.
  • Szedjünk le minden részletet, csak a róka farkát hagyjuk a helyén és vasaljuk fel.
  • Ezután következik a lompos farok fehér vége, majd a róka teste, hasa és lábai. Egyszerre mindig csak egy részletet vasaljunk fel!
  • Rendezzük el a róka fehér pofácskáit és fejét, majd a fejet visszaszedve vasaljuk fel a két pofácskát.
  • Helyezzük vissza a fejet és vasaljuk fel, majd egyenként jöhetnek a fülek, szemek és az orr is.


Az összevarrt téglalapok mindkét szabadon lévő oldalát fércöltéssel varrjuk végig, majd húzzuk össze akkorára, mint amekkora a kivágott kör kerülete. A kört és az összehúzott anyagot színével összeforgatva helyezzük egymásra úgy, hogy az anyagszélek pont egymás felett legyenek, majd varrjuk végig össze.


Ugyanígy varrjuk össze az összehúzott téglalapok másik oldalát a másik körrel, majd fordítsuk ki a két téglalap között meghagyott résen. Tömjük meg styropor golyócskákkal és varrjuk össze a rést.

Már csak rá kell huppanjunk és élvezni munkánk gyümölcsét! 

További ötletek>>>