Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Swarovski kristály rögzítése ruhán, cipőn

Egy-egy egyszerűbb ruhadarabunkat vagy kiegészítőnket könnyen feldobhatjuk, egyedivé tehetjük pár Swarovski kristály felragasztásával.

Ötletünkben megmutatjuk, milyen könnyű és gyors a megvalósítás.

 

Hozzávalók:

Válasszuk ki a megfelelő fajtájú (ragasztható vagy vasalható Hotfix), színű és méretű kristályokat.

A ragasztható és a vasalható Hotfix kristályokkal másként kell dolgozni, így a hozzávalók és a munkamenet is egy kicsit más.

A ragasztható kristályokat FBS vagy akrilkő ragasztóval tudjuk rögzíteni a textil felületeken, míg a vasalható Hotfix kristályokat vasalóval vagy Hotfix applikátorral, illetve szintén FBS vagy akrilkő ragasztóval.

 

Elsőként a ragasztható kristály rögzítését mutatjuk be:

A kristály méretétől függően nyomjunk kisebb-nagyobb kis ragasztópöttyöket a jewel glu vagy FBS ragasztóból a textilre, ahová a kristályokat szeretnénk felragasztani

A jewel glua ragasztót a csőrős flakonból közvetlen a textilre tudjuk nyomni, az FBS ragasztót érdemes fogpiszklóval rátenni.

 

Fém csipesszel ...

 

... vagy kőfelszedő ceruzával (ami az apró kristályok felhelyezéséhez ideális, mint a képen a ceralun gyurmánál is) helyezzük rá a kristályokat.

 

Egy benedvesített hurkapálca is segíthet az apróka kristályok felhelyezésében.

 

Ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor a nagyobb kristályokat kézzel is elhelyezhetjük.

 

Fontos! Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek nagyon nagyok vagy kidomborodók a ragasztópöttyök, mert a kristályok felhelyezése közben kibuggyanhat a felesleg mellettük. Igaz, a ragasztó átlátszóra szárad, de azért mégis meglátszik egy kicsit.

 

A ragasztó megkötése után (1/2 - 1 óra) már használatba is vehetjük a kristályokkal díszített táskát, sálat, ruhát, cipőt.

 

A Hotfix kristályokat is felragaszthatjuk ragasztóval, nem csak vasalóval vagy applikátorral!


 

Tudnivalók a vasalható Hotfix kristályok rögzítéséről:

A Swarovski Hotfix kristályok hát­oldalán egy speciális ragasztóréteg található, amely hő (120-170 oC) vagy ultrahang hatására megolvad, majd kihűlve megköt. Bármely nedvszívó alapra felragad, ami a vizet nem pergeti le. Megbízható és tisztán lehet vele dolgozni, a kristályok mellett nem lesz kibuggyant ragasztó. Ruhanemű esetében kifordítva mosógépben kímélő programmal 30 oC-on mosható. Rögzíthető vasalóval, Hotfix applikátorral és ultrahangos készülékkel!


 

Rögzítés vasalóval:

 A díszítendő textiltől függően állítsuk a vasalót 120°C és 170°C közé. Ne használjunk gőzt, ez rontja a hatásfokot. A díszítendő anyag alá (ruha belsejébe) helyezzünk sütőpapírt, hogy megvédjük az alapot az esetlegesen átszivárgó ragasztófoltoktól. Helyezzük a kristályokat a díszítendő felületre, rendezzük el a mintát. Óvatosan fedjük le a kirakott mintát egy tiszta textillel, majd ezen keresztül vasaljuk át. A felmelegített vasalót enyhén nyomva rögzítsük a kristályokat (kb. 10 másodperc). A vasalót felemelve helyezzük a következő helyre, ne húzogassuk, mert a kristályok elmozdulhatnak! Várjuk meg, míg a kristályok kihűlnek, majd a visszájáról is vasaljuk meg a díszített felületet.

Tipp: Ha bonyolultabb, több kristályból álló mintát szeretnénk készíteni, akkor használjunk Hotfix fóliát, vagy a kristályokat egyenként vasaljuk le, hogy elkerüljük a minta torzulását, a kristályok elmozdulását.

 

Rögzítés Hotfix applikátorral:

 

Helyezzük az applikátorfejet a készülékbe és kb. 5 percig hagyjuk melegedni. A kristályt ragasztós oldalával lefelé helyezzük a díszítendő felületre, majd a készüléket függőlegesen tartva, enyhén rányomva a kristályra melegítsük, rögzítsük a kristályt. Várjunk néhány másodpercet, amíg a ragasztó megolvad, majd hagyjuk a kristályt kihűlni a felületen. A rögzítési idő a kristály méretétől függően változhat.

 

Hotfix fólia használata:

1. Húzzuk le a fólia fehér védőrétegét! Helyezzük az átlátszó Hotfix fóliát öntapadós felével felfelé a kinyomtatott vagy megrajzolt kirakandó minta tükörképére. Csipesz segítségével rakjuk fel a kristályokat a fóliára úgy, hogy a talpuk, a ragasztós felük nézzen felfelé. Az elkészített, kirakott mintára fordítsuk rá a díszítendő alapot. Vasalás: Egy tiszta pamutanyagon keresztül vasaljuk át a mintát. A tökéletes kötés érdekében célszerű az anyagot a hátoldaláról is megvasalni.

2. Egy átlátszó szilikon lap segítségével dolgozhatunk a minta eredetijével is. Helyezzük a mintát a szilikon lap alá. A kristályokat ilyenkor ragasztós felükkel lefelé rendezzük el a szilikon lapon.
A Hotfix fóliát ragasszuk a kész mintára, így rögzítve azt. A vasalás menete innen megegyezik az előbb leírtakkal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ékszerkészítés Nemez és textil