Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Varázsmandalás poháralátétek

A mandalarajzolás igazi kreatív, megnyugtató, meditatív tevékenység lehet - nem utolsósorban pedig látványos csodákat alkothatunk közben. Válasszuk ki hát kedvenc színeinket, alkossuk meg a nekünk tetsző mandalát, majd izgalmas transzfer technika segítségével készítsünk belőlük, valamint némi Fimo süthető gyurmából poháralátétet, mágnest, vagy egyéb dekorációs elemet otthonukba.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft süthető gyurma, 57 g, fehér (8020-0)
-Fimo Soft süthető gyurma, 57 g, almazöld (8020-50)

-Fimo fényes lakk (8703-01)
-Fimo gyurmanyújtó gép (8713)
-Fimo akril nyújtórúd

-Fimo csiszoló készlet (8700-08)
-Fimo sütő hőmérő (8700-22)
-Staedtler Design Journey színes ceruzák
-olló
-fénymásolópapír
-kerek mágnes
 

Első lépésben rajzoljuk meg a nekünk tetsző mandalát. Ehhez nyújt segítséget nekünk az ITT TALÁLHATÓ, lépésről lépésre leírásunk, amely részletesen bemutatja, hogyan érdemes felépíteni a mandalát. Ezen kívül használhatjuk a következő linken található Mandala Rajzoló Programot, aminél rengeteg motívum és forma közül választhatunk, variálhatjuk őket a nekünk tetsző módon. 

Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk majd készíteni mandalánkból, ennek megfelelően tervezzük meg annak méretét, majd a saját ízlésünk szerint a felépítését. Ha 5 cm-nél kisebb méretű tárgy díszítésére tervezzük a mintánkat (pl. hűtőmágnes), ebben az esetben ne tervezzük 3-4 rétegesnél többre a mandalánkat. Nagyobb méretű tárgyaknál (pl. poháralátét) nyugodtan tervezhetünk akár 6 réteget is, nem lesz túl sűrű a minta. Amikor elkészült a mandalánk váza, mentünk le számítógépünkre, majd nyomtassuk ki olyan papírra, aminek a súlya kb. 100 g/m .

 

A Staedtler színesceruzákkal töltsük fel élettel a mandalánkat! Színezzük ki az elemeket, árnyékoljunk, mossunk össze színeket, a rajz kontúrjait pedig húzzuk végig sötétebb színű ceruzával.

Az elkészült, kiszínezett mandalát scanneljük be, majd csökkentsük le a méretét akkorára, hogy kb. 0,5 cm-el kisebb legyen, mint amekkora a tárgyunk (poháralátét, hűtőmágnes, stb.) alapja lesz. Tehát pl. ha 9 cm átmérőjűre tervezzük az alátétet, akkor a mandalát 8,5 cm-esre méretezzük. 

A megfelelő méretűre kicsinyített mandalát helyezzük többször egymás mellé az üres A4-es méretű dokumentumra, majd lézernyomtatóval nyomtassuk ki kb. 80 g / m súlyú fénymásoló papírra. (Tintasugaras nyomtató nem alkalmas ehhez a technikához.)

Egy nagyobb méretű, és három kisebb korong elkészítéséhez bontsunk ki egy blokk fehér és egy blokk olyan színű Fimo süthető gyurmát, ami harmonizál az elkészített mandala színével. Gyúrjuk, puhítsuk át a gyurmákat először a tenyerünkben, majd 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel készítsünk belőlük gyurmalapot. 

A gyurmanyújtó gépet alaposan tisztítsuk meg nedves ronggyal mielőtt elkezdjük a másik színnel való munkát.

Fektessük az egyik gyurmalapot a másikra, majd helyezzünk a tetejére sütőpapírt és görgessük át az egészet akril nyújtórúddal, hogy a két gyurmalap összesimuljon, a felületük pedig egységesen sima legyen.

Formaszaggatóval vágjuk ki a gyurmalapból az alapunkat. Ehhez a művelethez használhatunk kisebb méretű tányért, vagy tégelyt is - ebben az esetben konyhai késsel vágjuk körbe a peremet, a felesleges gyurmát pedig távolítsuk el.

A mágnesekhez vágjunk kisebb méretű korongokat a színes Fimo süthető gyurmánkból és a közepükből vágjuk ki a kerek mágneseink helyét. A következő lépésben fektessük ezeket a korongokat a fehér színű gyurmalapra, s konyhai késsel vágjuk őket körbe. 

Helyezzük a kinyomtatott és körbevágott mandaláinkat a gyurmakorongok fehér oldalára, majd ujjbegyeinkkel óvatosan simítsuk rá a papírokat a gyurmalapokra úgy, hogy sehol ne maradjon levegőbuborék alatta. 

Várjunk 15 percet, majd nagyon óvatosan húzzuk le a papírokat a gyurmakorongokról - mintáink áttranszferálódtak a fehér színű gyurmára. Következő lépésben helyezzük 110 fokra melegített sütőbe a gyurmákat és 30 perc alatt égessük ki őket. 

Miután kihűltek a gyurmák, Fimo csiszolóval dolgozzuk át a korongok peremét, de ügyeljünk rá, hogy a felszínüket ne dörzsöljük meg!

Utolsó lépésben kenjük át az egész alkotásunkat a Fimo fényes lakkal és várjuk meg amíg teljesen megszárad. A hűtőmágnesek hátuljába készített furatba epoxi ragasztóval rögzítsük kerek mágneseinket, s várjuk meg amíg a ragasztó teljesen megszárad.

 

Jó munkát kívánuk!